Preparaty mikrobiologiczne - jak wpływają na rozwój upraw?

Każda uprawa rolnicza narażona jest na wystąpienie różnych chorób mogących negatywnie wpłynąć na ilość i jakość plonów. Dlatego bardzo ważnym elementem uprawy jest stosowanie odpowiednich nawozów i środków ochrony rośliny, by zapobiec ich rozwojowi i wzmocnić roślinę uprawną już na etapie wzrostu. Preparaty mikrobiologiczne to rozwiązanie najbardziej przyjazne środowisku. Co je wyróżnia? Jakie niosą korzyści dla upraw?

Czym są preparaty mikrobiologiczne?

Preparaty mikrobiologiczne to środki mające w swoim składzie mikroorganizmy pochodzące z różnych ekosystemów. Są więc w pełni przyjazne dla środowiska i odznaczają się szerokim zakresem funkcjonalności bez negatywnych efektów ubocznych, w przeciwieństwie do środków chemicznych.

W zależności od przeznaczenia preparaty mikrobiologiczne mogą mieć różne właściwości, między innymi rozkładanie resztek pożniwnych mogących być wektorem chorób dla przyszłych upraw, budowanie naturalnej odporności roślin uprawnych, działanie fitosanitarne czy wzbogacanie gleby w azot niezbędny do wzrostu upraw.

Zawartość odpowiednich szczepów bakterii pochodzenia naturalnego sprawia, że preparaty te są stosowane także w rolnictwie ekologicznym. Coraz częściej stanowią alternatywę dla syntetycznych środków ochrony roślin w rolnictwie konwencjonalnym, których nadmierne stosowanie negatywnie wpływa na środowisko oraz zdrowie człowieka.

Długotrwałe stosowanie preparatów mikrobiologicznych wpływa na utrzymanie bioróżnorodności i równowagi ekosystemów. Wspiera też zrównoważone praktyki rolnicze, co ma wpływ nie tylko na plony, ale też na ochronę gleby, wody i powietrza.

Zalety stosowania preparatów mikrobiologicznych

Wielokierunkowe działanie preparatów mikrobiologicznych znacząco wpływa na jakość i wielkość plonów. Największe zalety wynikające z ich stosowania to:

Zwiększenie dostępności składników odżywczych z gleby. Mikroorganizmy obecne w preparatach pomagają roślinom przyswajać składniki odżywcze z gleby, co przekłada się na szybszy wzrost.

Poprawienie naturalnych mechanizmów obronnych roślin. Preparaty mikrobiologiczne poprawiają odporność roślin na różne negatywne czynniki, takie jak choroby, pasożyty czy niesprzyjające warunki atmosferyczne, np. suszę.

Wzrost wydajności upraw. Lepsze warunki glebowe i zwiększona odporność roślin przyczynia się do lepszego i bardziej bujnego plonu.

Poprawa jakości plonu. Zdrowe, dobrze odżywione rośliny dają bogaty i wartościowy plon, co wpływa na zwiększenie jego wartości rynkowej.

Preparaty mikrobiologiczne od AgroBiotics

Jeżeli poszukujesz odpowiednich preparatów mikrobiologicznych o sprawdzonym działaniu, zwróć uwagę na produkty od firmy AgroBiotics. Oferuje ona linię preparatów mikrobiologicznych, które pozwalają zwiększać żyzność pól i utrzymać uprawy w dobrej kondycji od siewu aż do zbiorów.

Największym atutem mikrobiologicznych preparatów AgroBiotics są starannie dobrane szczepy bakterii pochodzące ze środowiska naturalnego, przebadane wcześniej w laboratoriach i na polach uprawnych.

BioRace SL to preparat mikrobiologiczny mający za zadanie potęgować naturalne mechanizmy odpornościowe roślin na choroby. Po zastosowaniu intensywnie zasiedla rośliny, dzięki czemu działa wydajnie i skutecznie.

Convert WG to środek stosowany do przyspieszenia rozkładu resztek pożniwnych, zwiększenia żyzności gleby, zwiększenia ilości dostępnych form NPK oraz wspierania mechanizmów odpornościowych kolejnych upraw na grzyby, w tym na Fusarium.

Arcton WG zawiera bakterie z Antarktyki odporne na skrajne temperatury i promieniowanie UV. Dzięki temu namnaża się w szerokim zakresie temperatur, w tym temperaturach ujemnych. Pozwala zwiększać mechanizmy odporności roślin na choroby.

Wszystkie preparaty mikrobiologiczne od AgroBiotics nie zawierają bakterii modyfikowanych genetycznie, lecz wyłącznie szczepy naturalnego pochodzenia.

Odwiedź stronę internetową producenta AgroBiotics i dowiedz się więcej na temat stosowanych technologii, metod pozyskiwania szczepów bakterii oraz poszczególnych środków ochrony roślin do ekologicznego rolnictwa.