Cascara - najważniejsze informacje

Kultura picia kawy jest wśród nas tak naprawdę od wieków. Niektórzy nie wyobrażają sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki kawy. Jest to napój, który dodaje nam energię do dalszego funkcjonowania. Obecnie istnieje coraz więcej alternatywnych metod parzenia kawy, dlatego nic dziwnego, że coraz więcej osób poszukuje nowych smaków. Właśnie dla takich ludzi skierowana jest cascara.

Czym jest cascara?

Nie wszyscy nawet wiedzą czym jest cascara. Jest to wysuszona łupina kawowca, z którego produkuje się ziarna kawy. Cascara swego czasu nie była popularna w Europie czy Ameryce, jednak od lat stosuje się ją w Etiopii oraz Jemienie. W tych właśnie krajach zalewa się wysuszone łupiny kawowca wrzątkiem razem z mieszanką przypraw. W ten sposób otrzymuje się napar o ciekawym smaku. Wiele osób zastanawia się czy cascarę przydziela się do grupy kaw, czy herbat. Tak naprawdę nie jest ona ani tym pierwszym, ani tym drugim.

Cascara powstaje podczas obróbki ziaren kawy. Jest to proces, który zwie się „depulping”. Susz pozyskuje się już na samym początku mokrej obróbki kawy. Podczas tego etapu skórka wraz z miąższem owoca jest zrywana na specjalnej tarce. Cascarę uzyskuje się więc podczas przygotowywania ziaren kawy. Napój ma herbaciany kolor, a smak przypomina śliwkowy napar. Przez to, że przygotowuje się ją z łupin kawowca, posiada one spore ilości kofeiny. Dzięki temu możemy odczuć pobudzenie pijąc ją. Jak więc widać, cascara łączy w sobie elementy zarówno kawy, jak i herbaty. Otrzymuje się więc zupełnie inny, oryginalny napar. Tu jest bardzo dobre jakości palarnia kawy.

Jak smakuje cascara?

Smak oraz zapach cascary może przypominać suszone owoce z nutą wiśni, mango oraz hibiskusa. Niektórzy nawet wyczuwają aromat suszonej śliwki. Smak tego naparu może się jednak różnić w zależności od plantacji, tak jak jest w przypadku kawy. Cascarę można bez problemu pić zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest to więc napój, który idealnie nadaje się na każdą porę roku oraz dnia. Długość procesu parzenia nie wpływa tak bardzo na poziom kofeiny w naparze. Najważniejszy jest tutaj stosunek suszu do wody.

Gdzie kupić cascarę?

Wybór cascary może nie być takim prostym zadaniem. Przede wszystkim musimy znaleźć palarnię, która ją oferuje. Na szczęście napar ten jest coraz bardziej popularny w Europie, dlatego nie powinniśmy mieć problemów z jej znalezieniem. Warto więc zdecydować się na taką palarnię, która posiada pozytywne opinie oraz recenzje. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że otrzymujemy najwyższej jakości produkt.

Podsumowanie

Cascara wcale nie jest taka droga jak wielu osobom się wydaje. Jest to ciekawe rozwiązanie, które warto wziąć pod uwagę jeżeli zależy Ci na połączeniu kawy z herbatą. Cascara jest idealnym wyborem dla tych, którzy szukają nowych smaków z zawartością kofeiny. Posiada ona zarówno właściwości zdrowotne, jak i pobudzające.