Sushi na Bemowie

Susi to znane w wielu krajach danie, które pochodzi z Kraju Kwitnącej Wiśni i zyskało szerokie grono miłośników. Co ciekawe, jest to potrawa zawierająca gotowany ryż z octem ryżowym i rozmaite dodatki, zazwyczaj surowe kawałki ryb, owoce morza, grzyby, warzywa, wodorosty nori lub gotowane skorupiaki. Skąd tak duża popularność sushi? Gdzie znajdziemy dobrą restaurację oferującą tego typu dania? Czym odznacza się sushi?

Sushi na Bemowie

Sporym zainteresowaniem cieszy się sushi na Bemowie, gdzie znaleźć można rozbudowaną ofertę smacznym dań tego typu. Nie bez powodu sushi zyskały miliony fanów na całym świecie - unikalny smak i kwaskowy posmak zachwyca oryginalnością. Nieodzownym składnikiem dania jest ocet ryżowy, który dodaje charakteru. Okazuje się, że poza Azją, sushi zaczęło być popularne w XX wieku w USA, a następnie w innych krajach. Polska zaczęła przygotowywać to specyficzne danie w drugiej połowie lat 90-tych. To przekąska doskonała na lunch, przyjęcia, czy spotkania ze znajomymi. Sushi na Bemowie oferuje smaki znane i lubiane, które trafią w gust każdego smakosza.

Znane rodzaje sushi

Mimo tego, że sushi jest popularne na całym świecie, niewiele osób wie, co dokładnie kryje się po nazwami Sashimi, Futomaki, czy Hosomaki. W kulturze zachodniej powstało wiele ciekawych sposobów podawania tej potrawy, co wiąże się z następującymi rodzajami sushi:

  • Hosomaki - są to cienkie rolki z niewielką ilością ryżu. Zawijane zostają w płat Nori i posiadają dodatek w postaci jednego składnika. Zazwyczaj są to warzywa lub marynowane kawałki ryb.
  • Futomaki - jedna z najbardziej klasycznych odmian sushi. Bazuje na grubych rolkach z wieloma składnikami - warzywami, rybami i owocami morza zawiniętymi z wodorosty Nori.
  • Uramaki - to maki odwrócone, które otacza ryż. Znajduje się on na zewnątrz, a glony w środku.
  • Nigiri - stanowi najstarszą formę sushi i jest związana ze sposobem przygotowania ryżu. Jest to uformowana kulka z dodatkiem pasty wasabi, natomiast na wierzchu znajduje się np. owoc morza, awokado lub omlet japoński.
  • Tamagomaki - jest to sushi zwijane w omlet japoński. Poza ryżem znajdziemy tutaj warzywa, owoce morza i ryby.
  • Sashimi - najprościej rzecz ujmując, obejmuje sushi bez ryżu. Posiada kawałki surowej ryby z dodatkami w postaci sosu sojowego lub surowych warzyw.
  • Temaki - zwijany rodzaj sushi, które zawiera składniki zawinięte w podsmażone paski wodorostów Nori.
  • Inari - są to torebki z tofu smażone na głębokim oleju, zawierające ryż i inne dodatki (np. kawałki kurczaka z przyprawami).

Sushi na Bemowie szybko zyskało uznanie wśród klientów pragnących poznać nowe smaki zapadające w pamięci. Samodzielnie w domu nie zawsze jesteśmy w stanie uzyskać taką potrawę, jaką przygotują specjaliści znający się na tworzeniu różnorodnych rodzajów sushi. To potrawa królująca na domówkach, spotkaniach z przyjaciółmi, czy po prostu jako przekąska na podwieczorek. Jej popularność wynika z charakterystycznego smaku, którego nie można porównać z żadnym innym daniem. Sushi jest ucztą dla podniebienia.