Dlaczego utylizacja oleju kuchennego jest ważna dla restauracji

Ważne jest, aby w restauracji utylizować oleje spożywcze we właściwy sposób. Oleje kuchenne mogą być bardzo niebezpieczne, jeśli nie są odpowiednio usuwane. Nie chodzi tylko o rozlane oleje na podłogę, które mogą powodować śliskie i niebezpieczne powierzchnie i zaszkodzić pracownikom. Ważne jest, aby mieć bezpieczny i prosty proces utylizacji wszystkich olejów.

Prawidłowa utylizacja oleju kuchennego jest ważna pod wieloma względami. Restauracje powinny podjąć inicjatywę w jego prawidłowej utylizacji. Czasami restauracje są winne pieniądze rządowi lub firmom zajmującym się utylizacją odpadów.

Istnieje wiele opcji dotyczących tego, co restauracje mogą zrobić z olejem spożywczym. Mogą go poddać recyklingowi w lokalnych organizacjach, które przyjmują zużyty olej spożywczy. Mogą sprzedać go, aby został przerobiony na biopaliwo przez organizację, która przetwarza zużyty olej spożywczy, lub mogą zutylizować go w odpowiedni sposób płacąc firmie zajmującej się utylizacją odpadów.

Plan utylizacji olejów kuchennych w restauracji

Wykonanie solidnego planu utylizacji oleju kuchennego w Twojej restauracji składa się z trzech ważnych etapów. Obejmują one identyfikację rodzaju oleju, proces przechowywania i wreszcie proces utylizacji.

Pierwszym krokiem jest identyfikacja rodzaju oleju kuchennego. Gdy to zrobisz, łatwo będzie zdecydować, gdzie i w jaki sposób go zutylizować zgodnie z wymaganiami.

Następnie musisz zdecydować, w jaki sposób będziesz przechowywać olej przed utylizacją. Na przykład, jeśli chcesz przechowywać duże ilości do późniejszej utylizacji, powinieneś użyć beczek lub pojemników, które można szczelnie zamknąć pokrywką.

Trafin Oil

Regularnie sprawdzaj pojemniki do przechowywania oleju kuchennego

Beczki i pojemniki na oleje są niezbędne do prawidłowego przechowywania olejów spożywczych do długotrwałego użytkowania. Pojemniki do przechowywania zazwyczaj mają zwykle pokrywę z uchwytem, którą można zdjąć, gdy pojemnik jest pusty. Pojemniki z olejem powinny być przechowywane w chłodnym, ciemnym miejscu. Muszą być trzymane z dala od źródeł ciepła lub bezpośredniego światła słonecznego.

Miej pod ręką swój plan utylizacji i podziel się nim z kierownictwem

Przepisy ustawowe i wykonawcze nieustannie zmieniają sposób, w jaki firmy mogą pozbywać się oleju, który nie jest już potrzebny do pierwotnego celu. Firmy muszą upewnić się, że mają plan dotyczący utylizacji oleju spożywczego, niezależnie od tego, czy chodzi o bezpieczeństwo środowiska, czy po prostu stanowią tak lokalne wymagania.

Postępuj zgodnie z wytycznymi w celu prawidłowej utylizacji i prowadzenia dokumentacji

Ważne jest, aby konsumenci postępowali zgodnie z wytycznymi określonymi przez EPA, ze względu na szkodliwy wpływ na środowisko. Organizacje ekologiczne zachęcają do recyklingu zużytego oleju zamiast wyrzucania go jako odpadów.

Podsumowanie

Zużyty olej kuchenny może być toksyczny dla środowiska i ważne jest, aby zutylizować go we właściwy sposób. Istnieje wiele sposobów na oddzielenie oleju od wody i pozbycie się zanieczyszczeń. W restauracji należy uzgodnić plan utylizacji, a także dobrać odpowiednie pojemniki, dzięki którym możliwe będzie jego bezpieczne przechowanie.