DK Zamość: 24. Jarmark Hetmański Festiwal Produktu Lokalnego (fotorelacja)
Pierwszy weekend czerwca, zamojskie Stare Miasto, żar z nieba, tłum wystawców i muzyka folkowa w tle jedno skojarzenie Jarmark Hetmański Festiwal Produktu Lokalnego pod patronatem Andrzeja Wnuka Prezydenta Miasta Zamość.
2 i 3 czerwca odbyła się już 24 edycja wydarzenia przypominającego o rocznicy nadania Zamościowi Aktu Lokacyjnego przez króla Stefana Batorego. Jarmark Hetmański jest zawsze doskonałym pretekstem do wspólnego świętowania wszystkich mieszkańców i przybyłych turystów.
W tym roku świętowano hucznie i z przepychem na trzech zamojskich rynkach. Na Rynku Wielkim zagościło 130 wystawców, w tym wielu naszych sąsiadów zza wschodniej granicy. Od rana do wieczora ze sceny wybrzmiewała muzyka ludowa w najróżniejszych odsłonach. Na Rynku Solnym swoje rękodzieło prezentowali twórcy ludowi. Było malarstwo, koronki, rzeźba i ceramika, a sponsor Zamojskie Zakłady Zbożowe częstował pierogami po zamojsku. Szereg atrakcji czekał na tych najmniejszych na Rynku Wodnym gdzie członkowie Stowarzyszenie Folkowiska opowiadali o zwyczajach staropolskich, zapomnianych przedmiotach, uczyli gry na lirze korbowej. Były też bańki mydlane, kolorowanki, malowanie twarzy, a to za sprawą Mplanety planety dobrych mebli sponsora, który zapewnił wyśmienitą rozrywkę wszystkim odwiedzającym Rynek Wodny.
Organizator wydarzenia Zamojski Dom Kultury w Zamościu dziękuje wszystkim świętującym z nami.
Szczególne podziękowania kierujemy do Sponsorów: Mplanety planety dobrych mebli, Zamojskich Zakładów Zbożowych, PGE Obrót S.A. Dziękujemy współorganizatorom: Muzeum Zamojskiemu, Ośrodkowi Sportu i Rekreacji w Zamościu i Lokalnej Organizacji Turystycznej Zamość i Roztocze” oraz restauracjom: Muzealnej Ormiańskie Piwnice, Jack Tank, Padwa, Bohema, Skarbiec Wina, Verona, Arte Hotel i Hotel Zamojski.
**Protokół
z posiedzenia Jury konkursu Smaki Zamościa i Roztocza 2018”**
**Lokalnej Organizacji Turystycznej Zamość i Roztocze” **
W dniu 2 czerwca 2018 roku odbyło się posiedzenie Jury **Smaki Zamościa
i Roztocza 2018”, **organizowanego przez Lokalną Organizację Turystyczną Zamość
i Roztocze”.
Komisja konkursowa Smaki Zamościa i Roztocza 2018” pracowała w składzie:
Marcin Sikora(Przewodniczący) Szef Kuchni Restauracji ESENCJA w Hotelu Artis****
w Zamościu, Wiceprezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Regionu Lubelskiego
Damian Miechowicz Prezes Zarządu Lokalnej Organizacji Turystycznej Zamość
i Roztocze”
Mateusz Ferens Dyrektor Ośrodka Sportu i Rekreacji w Zamościu.
Podczas konkursu komisja stwierdziła, że wszystkie przygotowane wyroby prezentowały niezwykle wysoki poziom kulinarny, a dodatkowo spełniały wymogi, stawiane potrawom regionalnym. Oceniła łącznie 23 wyroby i po głosowaniu zdecydowała się przyznać następujące nagrody:
W kategorii Wyroby gastronomiczne”
3. miejsce: Warnianka roztoczańska Pierogarnia Zamojska Andrzej Blaszyński
2. miejsce: Rarytas z kaczki w sosie z wiśni i czerwonego wina kopytkami i buraczkami Zofia Kaproń, Zagroda Roztocze
1. miejsce: Placki na sodzie ZSP nr 2 im T. Kościuszki w Zamościu
W kategorii Wypieki”
3. miejsce: Łamaniec hetmański ZSP nr 2 im T. Kościuszki w Zamościu
2. miejsce: Obarzanki z dzieciństwa Małgorzata Chwaleba, KGW Polany
1. miejsce: Babcine bułki Małgorzata Kurzyńska, KGW Polany
W kategorii Nalewki”
3. miejsce: Nalewka z Roztoczańskiej maliny i derenia Nadia Kałuża, KGW Polany
2. miejsce: Nalewka z wiśni i czarnej porzeczki KGW Polany
1. miejsce: Zamojska biało-czerwona” Pierogarnia Zamojska Andrzej Blaszyński.
Protokół sporządził Wojciech Sachajko
Lokalna Organizacja Turystyczna Zamość i Roztocze”, ul. Łukasińskiego 2E, 22-400 Zamość, NIP: 9222674689, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Zamość, 02.06.2018 r.
Zamojski Dom Kultury w Zamościu,
zdk.zamosc.pl/2018/06/24-jarmark-hetmanski-festiwal-produktu-lokalnego-fotorelacja/
Autor: krystian