Eco event Powiatu Zamojskiego
Na terenie Technikum im. Jana Zamoyskiego w Zwierzyńcu odbyło się dziś (08.07) wyjątkowe wydarzenie: „ECO EVENT Powiatu Zamojskiego” połączony z promocją publikacji „Eco zamojskie inspiracje”. Projekt realizują wspólnie Powiat Zamojski oraz Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Lublinie.
Event rozpoczął się warsztatami kulinarnymi pt. „Zielona kuchnia pełna zdrowia”, które poprowadziła ekspert kuchni roślinnej Kasia Gubała. Tymczasem Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Zamościu z siedzibą w Sitnie przygotował dla uczestników spotkania prelekcje poświęcone wykorzystaniu bioodpadów z gospodarstwa domowego w uprawie ogródków przydomowych oraz wykorzystaniu w kuchni miodu i innych pszczelich produktów.
Dużym zainteresowaniem cieszyła się publikacja pt. „Eco zamojskie inspiracje”, zawierająca eko porady. W książce zaprezentowało się także blisko 90 Kół Gospodyń Wiejskich z naszego powiatu, które podzieliły się przepisami na potrawy, często mającymi wieloletnią tradycję.
Wydarzenie pn. „ECO EVENT Powiatu Zamojskiego” wraz z publikacją „Eco zamojskie inspiracje” dofinansowane zostało ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej i Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Lublinie z Programu Regionalnego Wsparcia Edukacji Ekologicznej.
Tego samego dnia odbył się także „Piknik z Produktem Polskim” – I etap konkursu kulinarnego dla KGW pn.: „Bitwa Regionów”.
Zwycięską potrawą zostało kurczak w pszenicy KGW w Wólce Nieliskiej.
Organizatorami konkursu są: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa przy współpracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.

www.facebook.com/powzam