DK Zamość: Smaki Zamościa i Roztocza 2023” - protokół

2 min czytania

Tradycyjnie w pierwszą sobotę czerwca (03.06.2023), na Rynku Wielkim w Zamościu odbył się Jarmark Hetmański - Festiwal Produktu Lokalnego Smaki Zamościa i Roztocza.
W ramach festiwalu po raz pierwszy odbyło się gotowanie na żywo w wykonaniu Marcina Sikory - szefa kuchni w Hotel Artis & SPA, Zamość i tradycyjnie już Konkurs Potraw Smaki Zamościa i Roztocza.

Poniżej prezentujemy protokół z posiedzenia Jury konkursu Smaki Zamościa i Roztocza 2023” Lokalnej Organizacji Turystycznej Zamość i Roztocze”

W dniu 03 czerwca 2023 roku odbyło się posiedzenie jury konkursu Smaki Zamościa i Roztocza 2023”, organizowanego przez Lokalną Organizację Turystyczną Zamość
i Roztocze” oraz Zamojski Dom Kultury.

Komisja konkursowa Smaki Zamościa i Roztocza 2023” pracowała w składzie:
Marcin Sikora (Przewodniczący) Szef Kuchni Hotelu Artis w Sitańcu
Joanna Liberadzka-Duras Wiceprezes Zarządu Lokalnej Organizacji Turystycznej Zamość i Roztocze
Dominika Witkowska Prezes Lokalnej Grupy Działania Ziemia Zamojska”
Wojciech Sternik restaurator, hotelarz właściciel hotelu Arte i restauracji Arte del Gusto

Podczas konkursu komisja stwierdziła, że wszystkie przygotowane wyroby prezentowały niezwykle wysoki poziom kulinarny, a dodatkowo spełniały wymogi, stawiane potrawom regionalnym. Oceniła ich łącznie 18 (wyrobów gastronomicznych, ciast/deserów i nalewek/napojów). Po głosowaniu komisja zdecydowała się przyznać następujące nagrody:

W kategorii Wyroby regionalne”

1. miejsce: miód fasolowy gospodarstwo pasieczne Dary Pszczół” w Dyniskach
2. miejsce: piróg biłgorajski KGW w Chomęciskach Dużych
3. miejsce: Chaczapuri ze szpinakiem, pokrzywą i kolendrą Restauracja Muzealna Ormiańskie Piwnice

W kategorii Wypieki”

1. miejsce: bułeczki drożdżowe z kruszonką KGW Chomęciska Duże
2. miejsce: ciasto marchewkowe Zagroda Roztocze” w Obszy
3. miejsce: ciasto hucułka Bistro Figa z Makiem

W kategorii Nalewki”

1. miejsce: nalewka z Mirabelki Andrzej Kudlicki
2. miejsce: nalewka z czeremchy Andrzej Kudlicki
3. miejsce: nalewka z lawendy KGW w Chomęciskach Dużych

Wyróżniono:
Zupę pokrzywową Restauracji Muzealnej Ormiańskie Piwnice
Żeberka duszone w glazurze miodowo-musztardowej Restauracji Padwa
Nalewkę rosolis różany Andrzej Kudlicki

Zamojski Dom Kultury w Zamościu,

zdk.zamosc.pl/news/2232/bdquosmaki-zamoscia-i-roztocza-2023rdquo-protokol.html

Autor: krystian