Tradycyjnie w pierwszą sobotę czerwca (03.06.2023), na Rynku Wielkim w Zamościu odbył się Jarmark Hetmański - Festiwal Produktu Lokalnego "Smaki Zamościa i Roztocza".
W ramach festiwalu po raz pierwszy odbyło się gotowanie na żywo w wykonaniu Marcina Sikory - szefa kuchni w Hotel Artis & SPA, Zamość i tradycyjnie już Konkurs Potraw "Smaki Zamościa i Roztocza".

Poniżej prezentujemy protokół z posiedzenia Jury konkursu „Smaki Zamościa i Roztocza 2023” Lokalnej Organizacji Turystycznej „Zamość i Roztocze”

W dniu 03 czerwca 2023 roku odbyło się posiedzenie jury konkursu „Smaki Zamościa i Roztocza 2023”, organizowanego przez Lokalną Organizację Turystyczną „Zamość
i Roztocze” oraz Zamojski Dom Kultury.

Komisja konkursowa „Smaki Zamościa i Roztocza 2023” pracowała w składzie:
Marcin Sikora (Przewodniczący) – Szef Kuchni Hotelu Artis w Sitańcu
Joanna Liberadzka-Duras – Wiceprezes Zarządu Lokalnej Organizacji Turystycznej „Zamość i Roztocze"
Dominika Witkowska – Prezes Lokalnej Grupy Działania „Ziemia Zamojska”
Wojciech Sternik – restaurator, hotelarz właściciel hotelu Arte i restauracji Arte del Gusto

Podczas konkursu komisja stwierdziła, że wszystkie przygotowane wyroby prezentowały niezwykle wysoki poziom kulinarny, a dodatkowo spełniały wymogi, stawiane potrawom regionalnym. Oceniła ich łącznie 18 (wyrobów gastronomicznych, ciast/deserów i nalewek/napojów). Po głosowaniu komisja zdecydowała się przyznać następujące nagrody:

W kategorii „Wyroby regionalne”
1. miejsce: miód fasolowy – gospodarstwo pasieczne „Dary Pszczół” w Dyniskach
2. miejsce: piróg biłgorajski – KGW w Chomęciskach Dużych
3. miejsce: Chaczapuri ze szpinakiem, pokrzywą i kolendrą – Restauracja Muzealna Ormiańskie Piwnice

W kategorii „Wypieki”
1. miejsce: bułeczki drożdżowe z kruszonką – KGW Chomęciska Duże
2. miejsce: ciasto marchewkowe – Zagroda „Roztocze” w Obszy
3. miejsce: ciasto hucułka – Bistro Figa z Makiem

W kategorii „Nalewki”
1. miejsce: nalewka z Mirabelki – Andrzej Kudlicki
2. miejsce: nalewka z czeremchy – Andrzej Kudlicki
3. miejsce: nalewka z lawendy – KGW w Chomęciskach Dużych

Wyróżniono:
Zupę pokrzywową – Restauracji Muzealnej Ormiańskie Piwnice
Żeberka duszone w glazurze miodowo-musztardowej – Restauracji Padwa
Nalewkę rosolis różany – Andrzej Kudlicki

Jarmark Hetmański - Festiwal Produktu Lokalnego "Smaki Zamościa i Roztocza", fot. Rafał Górski.
Jarmark Hetmański - Festiwal Produktu Lokalnego "Smaki Zamościa i Roztocza", fot. Rafał Górski.
Jarmark Hetmański - Festiwal Produktu Lokalnego "Smaki Zamościa i Roztocza", fot. Rafał Górski.
Jarmark Hetmański - Festiwal Produktu Lokalnego "Smaki Zamościa i Roztocza", fot. Rafał Górski.
Jarmark Hetmański - Festiwal Produktu Lokalnego "Smaki Zamościa i Roztocza", fot. Rafał Górski.
Jarmark Hetmański - Festiwal Produktu Lokalnego "Smaki Zamościa i Roztocza", fot. Rafał Górski.
Jarmark Hetmański - Festiwal Produktu Lokalnego "Smaki Zamościa i Roztocza", fot. Rafał Górski.
Jarmark Hetmański - Festiwal Produktu Lokalnego "Smaki Zamościa i Roztocza".
Jarmark Hetmański - Festiwal Produktu Lokalnego "Smaki Zamościa i Roztocza".