Piękny, zdrowy uśmiech to jeden z największych wyznaczników atrakcyjności. Kiedy wiemy, że nasze zęby są zdrowe, czujemy się znacznie lepiej i podnosimy pewność siebie. Wapń jest bardzo istotnym składnikiem odżywczym, który ma wpływ na nasze szkliwo i ogólną kondycję zębów. Skąd dostarczać do organizmu wapń i inne składniki odżywcze, które wpływają na zdrowe zęby?
Dlaczego wapń jest tak ważny?
Wapń jest niezbędny do wzmocnienia twardych tkanek zębów podczas ich formowania i trwałej odbudowy szkliwa po starciu się części powierzchni zębów. Brak wapnia w żywieniu dzieci może prowadzić do wykształcenia szkliwa o słabej odporności na kwasy, co jednocześnie znacznie zwiększa ryzyko próchnicy. Dlatego musimy pamiętać, aby do diety dziecka włączyć pokarmy bogate w wapń i witaminę D: produkty mleczne, zwłaszcza twaróg i twardy ser, żółtko jaja, masło. Kompleksy witaminowo-mineralne mogą stać się dodatkowym źródłem wapnia u dzieci, zwłaszcza z nietolerancją mleka, jednak jeszcze lepszym rozwiązaniem jest catering dietetyczny Zamość.
Jak zachować zdrowe zęby?
W profilaktyce próchnicy dla większości dzieci i dorosłych wystarczy regularnie i prawidłowo dbać o jamę ustną, stosować odpowiednio dobraną pastę do zębów zawierającą fluor i wapń), ograniczać stosowanie słodyczy oraz regularnie co najmniej dwa razy w roku odwiedzać stomatologa. W razie potrzeby dentysta może przepisać produkty zawierające wapń do stosowania miejscowego w domu, które są nakładane na powierzchnię zębów po usunięciu płytki nazębnej. Poza tym kluczową rolę w zachowaniu zdrowych zębów gra dieta. Zapotrzebowanie na wapń wzrasta wraz z wiekiem. Zgodnie z zaleceniami specjalistów największą ilość wapnia (ok. 1200-1500 mg dziennie) potrzebują młodzież i młodzież w wieku 12-24 lat, kobiety w ciąży, karmiące piersią i po menopauzie, a także osoby starsze powyżej 65 roku życia. Niedobór wapnia można uzupełnić lekami zawierającymi wapń, ale o ich stosowania, dawkowaniu i czasie trwania leczenia w każdym przypadku decyduje lekarz. Poza tym istnieje wiele produktów, które mogą pomóc nam w poprawie zdrowia zębów: produkty mleczne (ser, twarożek, jogurt) - źródła wapnia; jaja - zawierają witaminę D, która jest niezbędna do wchłaniania wapnia; warzywa i owoce (marchew, jabłka, ogórki); herbata zielona i czarna - zawierają fluorki i działają bakteriobójczo. Wapń jest ważnym składnikiem twardych tkanek i szkliwa zębów. Jednak, aby utrzymać go w zębach, trzeba również pamiętać o dostarczaniu innych ważnych składników odżywczych.