Neutralizacja i hamowanie szkodliwego działania wolnych rodników przez antyoksydanty sprawia, że są dla siebie naturalnymi wrogami. Przeciwutleniacze występują w dwóch rodzajach – jako egzogenne i endogenne. Pierwsze z nich są enzymami, produkowanymi przez nasz organizm, zaś te drugie obecne są w jedzeniu – głownie w warzywach i owocach.
Dziesiątki naukowych badań i eksperymentów dowiodły, że napływ antyoksydantów do naszego organizmu sprawia, że stres oksydacyjny jest widocznie redukowany, a to powoduje, że zmniejsza się też ryzyko popadnięcia w choroby, które jego dotyczą. Potwierdzono też, że regularne spożywanie warzyw i owoców, w których obecne są przeciwutleniacze powoduje, że ryzyko przedwczesnej śmierci jest o wiele mniejsze.
Docenią je sportowcy
Każdy, kto uprawia sport polegający na dużej wytrzymałości, będzie miał wiele korzyści z regularnego dostarczana antyoksydantów do organizmu. Warzywa i owoce o intensywnych barwach, posiadają bardzo duże ilości naturalnych antyoksydantów. Będą to chociażby wiśnie, które bogate są w antocyjany, posiadające mocne działanie przeciwzapalne.
Szczególnie jeśli borykamy się z problemami, w których cierpią nasze stawy, warto sięgnąć po wiśnie lub sok wiśniowy. Badania udowodniły, że spożywanie wiśni ma wpływ na to, że biegacze w maratonach osiągają o wiele lepsze wyniki. Eksperyment trwający pięć dni pokazał, że sportowcy spożywający wiśnie odnosili też mniej uszkodzeń mięsni, a jakiekolwiek stany zapalne były mniej widoczne. Ci którzy otrzymywali placebo, takiego działania nie doświadczyli. Dzięki przeciwutleniaczom w żywności, możliwa jest też o wiele szybsza regeneracja mięśni.
Doceńmy pomidory!
Nie od dziś wiadomo, że pomidory maja bardzo dobre działanie na nasz organizm. Tak samo jak w przypadku soku z wiśni, ten z pomidorów jest bardzo bogaty w antyoksydanty, a szczególnie likopen oraz beta-karoten. Co więcej, sam sok będzie o wiele lepszy niż zwykłe pomidory. Sok pomidorowy daje tez możliwość sporej redukcji oksydacyjnego stresu, a zwłaszcza po bardzo intensywnym wysiłki fizycznym.
Przeprowadzono eksperyment, w którym sportowcy odstawili napoje izotoniczne, na rzecz klasycznego soku pomidorowego. Spożywali go podczas treningów, ale też i po nich. Po dwóch miesiącach badań okazało się, że znacznie spadłą ilość stanów zapalnych oraz uszkodzeń mięśni.
Dieta dla sportowca
Będąc osobą, która zajmuje się sportem polegającym na wytrzymałości, warto pamiętać o szczególnym działaniu antyoksydantów i zamienić chemiczne napoje na naturalne soki owocowe i warzywne. Jeśli dieta będzie odpowiednio zbilansowania, ich działanie będzie mogło być zmaksymalizowane. Doskonale, kiedy cała dieta bogata jest też w antyoksydanty, które obecne są też w rybach, mleku oraz orzechach.
Tabletek lepiej unikać…
W momencie, kiedy odbywamy trening, nasz organizm produkuje wolne rodniki, które powodują nie tylko zmęczenie, ale też uszkodzenia tkanki mięśniowej. Jednak, jest to też działanie, które pobudza nasz organizm do obrony przed ich szkodliwymi działaniami. Dzięki temu, nasze mięśnie mogą się niejako uodpornić na wolne rodniki. Suplementy, które posiadają antyoksydanty mogą ten proces hamować. Udowodniono to, że sięgając po suplementy tego typu, o wiele bardziej szkodzą, niż w jakikolwiek sposób pomagają sportowcom.
Ciekawostki
Liczne badania na antyoksydantach potwierdziły bardzo ciekawy fakt. Okazało się, że świetnie znane nam przeciwutleniacze to tak naprawdę toksyny, które wpływają na to, że różne rośliny przyjmują gorzki bądź kwaśny smak.
Dodatkowo, kiedy jeszcze rośliny są w fazie wzrastania, antyoksydanty będą je bronić przed szkodnikami. Przeciwutleniacze, które znajdują się w naszym organizmie, często powodują niewielkie stresowe reakcje. W tym momencie, nasze ciało musi przyzwyczaić się do tego bodźca, czyli innymi słowy przygotować się do wpływu wolnych rodników. Skuteczna walka z wolnymi rodnikami, zakłada stosowanie diety, która bogata jest w produkty zawierające antyoksydanty.